UNDP – vaste oportunități de a munci pe întreg Globul!

Națiunile Unite se prezintă drept una dintre cele mai puternice și stabile organizații din lume (privită din punct de vedere al aspectului legat de angajări). Este un organism care există de foarte mulți ani, dispune de o forță impresionantă la nivel de angajați (peste 17,700 de persoane activează numai în cadrul UNDP, plus 6500 de voluntari) și prezintă garanții pentru orice persoană care își dorește să activeze într-un domeniu mereu provocator.

Un astfel de loc de muncă nu implică numai responsabilități, ci îți oferă și posibilitatea de a descoperi noi zone (UNDP activează în peste 170 de regiuni și state). Cum poți face ca să ajungi să te angajezi în cadrul UNDP?

Dacă ești o persoană tânără, atunci șansele de a ajunge o parte integrantă a sistemului UN pot crește dacă optezi pentru început pentru un program de stagiatură (Intership). De asemenea, Programul de Voluntariat UNV îți asigură o cale de ascensiune către o poziție retribuită mai târziu, dacă te dovedești a fi o persoană valoroasă pentru organizație.

lucrează în toată lumea

Mai mult decât atât, există alte două programe care sunt folositoare celor care își doresc să ajungă pe o poziție de angajat la UNDP: Junior Professsional Officer și Programul pentru Tinerii Profesioniști.

Astfel de programe constituie primul pas către acumularea de experiență în vederea dezvoltării unor abilități superioare de muncă pentru momentul în care vei aplica pentru o poziție plătită. Desigur, ultimele două programe impun ca vârsta minimă a aplicantului să fie de 32 de ani, dar, fără o experiență în acest domeniu (care se obține din primele două programe) șansele de a obține un job la UN vor crește numai dacă ai acumulat experiența într-un domeniu de activitate similar, dar într-o altă organizație.

Momentul în care vei aplica pentru un job la UN echivalează cu asumarea unui rol mult mai complicat decât o arată fișa postului. Pentru că nu este vorba doar despre un simplu loc de muncă ci de faptul că vei face parte din niște programe care pot schimba fața lumii într-un mod complet. În momentul actual, Programul pentru Dezvoltare Durabilă este axat pe susținerea celor 17 Obiective Globale, care au fost adoptate în urma Convenției din 2015.

Așa că, este foarte posibil ca locul tău de muncă să fie unul care să te poarte prin diverse regiuni ale lumii. De aceea, este vital ca experiența ta să fie una cât mai vastă (iar dacă ai urmat programele de intership, cu siguranță că deja ai acumulat), dar și să te pliezi pe următoarele cerințe impuse de către organizație:

  • Cunoașterea unei limbi de circulație la nivel internațional, în acest sens, limbile Engleză și Franceză fiind considerate de bază (un real avantaj este cunoașterea unei/unor limbi cu caracter regional);
  • Absolvirea învățământului superior, cu o diplomă care să îți ateste nivelul de pregătire (deținerea unei diplome de master/doctorat crește șansa de a te poziționa cât mai sus în topul căutărilor UNDP);
  • Experiență de lucru este un alt criteriu care se ia în considerare, avantajoasă fiind vechimea în muncă pe poziții asemănătoare ca atribuții cu cea pentru care se aplică;
  • Integritate, profesionalism, respect pentru diversitate, lucru în echipă, competențe în comunicare, organizare și planificare, creativitate, competențe manageriale și deschidere către tehnologie – aceste elemente sunt solicitate în funcție de poziția pentru care se aplică.

Posturile disponibile în cadrul UNDP sunt ierarhizate pe mai multe tipuri (P1-P4), acestea fiind diferențiate de nivelul de experiență solicitat la aplicare. În plus, locurile de muncă se încadrează în zona celor de tip profesionist, servicii cu caracter general, muncă de teren, ofițeri sau poziții senioriale. În afara programelor menționate anterior, UNDP mai oferă și oportunități legate de antreprenoriat în servicii și consultanță.

Fiecare poziție este însoțită de un set de condiții care trebuie îndeplinit de către aplicant, anumite joburi fiind mai ușor de obținut în raport cu altele. Indiferent de poziția pentru care vei aplica în cadrul UNDP, cu siguranță că oportunitățile de care vei beneficia ulterior îți vor facilita descoperirea unor noi lumi. Aflați mai multe despre UNDP și simbolurile umanității!

istoria salvării pământului