UNDP – Istoria și realizările organizației care dorește să schimbe lumea în bine!

01

Înainte de a exista UNDP a existat organizația Națiunilor Unite (1945), care a apărut din necesitatea contracarării unor evenimente așa cum a fost cel de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, în 1949 se pun bazele unor programe de colaborare economică, în format extins, iar în 1959 se creează un fond special pentru asigurarea fondurilor necesare derulării unor programe în diverse state ale lumii.

În 1966 este momentul în care UNDP se înființează (ca urmare a fuzionării Fondului Special al Națiunilor Unite cu Programul de Expansiune) care își propunea să activează în patru regiuni ale lumii. După eradicarea cu succes a invaziilor de lăcuste din zonele deșertificate ale lumii (între 1966-1970), organizația își îndreaptă atenția asupra Republicii Singapore (cu care colaborează la toate nivelurile până în ziua de astăzi). În 1969 UNDP creează un Fond de Ajutorare a Activităților Populației, ca mai apoi, în 1970 să înceapă derularea primului program axat pe ajutorarea agriculturii “Global One” (cercetări asupra culturilor de porumb în Mexic).

steagul undp

În anii 1977-1978 se pun bazele unor programe precum Tokten (promovează reîntoarcerea celor plecați în țările de origine pentru a susține activitățile locale, program care se derulează astăzi în 25 de state ale lumii). Nu trebuie uitată nici implicarea în susținerea populației în Palestina, care primește suport prin intermediul programului de Asistență pentru Poporul Palestinian. Anii ’80 sunt caracterizați printr-o luptă acerbă împotriva problemelor globale, precum seceta și foametea din numeroase state africane (Mozambic și Nigeria sunt doar două dintre acestea).

Perioada 1983-1989 este una din care UNDP militează în mod activ pentru respectarea drepturilor femeilor, precum și pentru sprijinirea democrației (Argentina este unul dintre statele care beneficiază în mod direct de ajutorul organizației). Se lansează programele Empretec și MPT, destinate antreprenorilor și celor care vor să lucreze în cadrul UNDP. În 1990 are loc publicarea primului Raport privind Dezvoltarea Umană; până în anul 2000 sunt realizate programe de combatere a genocidelor umane (Rwanda), a virusului HIV și de protejarea a mediului înconjurător.

Începând cu 2000 se dezvoltă programe precum Obiectivele Mileniului (din 2000 până în 2015) și cele 17 Obiective Globale (din 2015 până în 2030), destinate a oferi sprijin într-o serie de domenii care acoperă tot ceea ce ține de om și natură.

Astfel de momente se intercalează cu derularea unor programe precum “Delivering as One” sau “Digital Good”, care completează un tablou cât se poate de clar al intențiilor acestei organizații: oferirea unor soluții reale, fiabile și pe termen lung pentru oamenii de pe Pământ și pentru planeta noastră înseși. Chiar dacă drumul către succes este unul dificil, atât timp cât există o coeziune de forțe globală, în mod cert că succesul o să fie de partea UNDP! Pentru a menține speranța în viață, puteți vedea întotdeauna succesele deja obținute.

\
istoria salvării pământului

02

Prezența UNDP la nivel internațional

Activând cu succes în peste 170 de țări și regiuni ale lumii, UNDP este o forță care susține creșterea nivelului de trăi al oamenilor și protejarea planetei. De aceea, prezența sa este remarcată atât în centrele regionale, cât și la nivel de oficii de reprezentare sau centre globale.

În ceea ce privește centrele regionale, acestea sunt în America Latină și Caraibe, Europa și Asia Centrală, Africa, Statele Arabe și în Asia și Pacific. Centrale globale sunt prezente în Rio de Janeiro, Seul, Nairobi, Oslo, Singapore și Seoul, iar oficiile de reprezentare se regăsesc în Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Uniunea Europeană, Tokyo, Geneva și Washington.

După câte se poate remarcă, UNDP acoperă întreg Globul, acțiunile sale fiind derulate cu ajutorul a peste 6500 de voluntari și 17,700 de angajați. Rezultatele se observă atât în creșterea calității vieții oamenilor care beneficiază de ajutor din partea organizației, cât și sporirii nivelului de protecție a mediului înconjurător.

Grație programelor dezvoltate prin Agenda 2030 și a celor 17 Obiective Globale, nivelul de implicare al statelor și cetățenilor pentru ajutorarea altor țări și oameni a crescut. Cu siguranță că, fiecare zi care va trece va aduce un nou motiv de bucurie printre membrii acestei organizații, aceștia fiind din ce în ce mai aproape de atingerea scopurilor propuse (o lume mai sigură și mai fericită)!