United Nations Development Programme
Romania
 

2010 Raportul Global asupra Dezvoltarii Umane:

Analiza tendintelor pe 40 de ani indica faptul ca tarile sarace realizeaza progrese mai rapide in dezvoltare

Din raportul aniversar de 20 de ani al PNUD reies progrese pe termen lung in domeniile nedeterminate de venituri, sanatate si educatie; raportul introduce noi indicatori pentru saracie, gen inegalitate

Natiunile Unite, 4 noiembrie 2010 – Raportul Global asupra Dezvoltarii Umane pe 2010 -“Adevarata bogatie a natiunilor: cai catre dezvoltarea umana” – examineaza progresul inregistrat in domeniul sanatatii, educatiei si veniturilor incepand cu anul 1970, asa cum este masurat de HDI (Human Development Index – Indicele Dezvoltarii Umane), pentru cele 135 de tari pentru care sunt disponibile date comparabile.

Rapoartele asupra dezvoltarii umane, comandate anual de catre Programul Natinilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) incepand cu 1990, sunt independente din punct de vedere editorial de PNUD.

Raportul din 2010 - Adevarata bogatie a natiunilor: cai catre dezvoltarea umana–a fost lansat astazi de catre Secretarul General Ban Ki-moon, de catre Administratorul PNUD Helen Clark si de catre laureatul Premiului Nobel Amartya Sen, care a ajutat la conceptia HDI pentru primul Raport asupra dezvoltarii umane publicatin anul1990. Rapoartele asupra dezvoltarii umane si HDI au pus in discutie masuratorile pur economice ale realizarilor nationale si au ajutat la stabilirea fundatiilor conceptuale pentru Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului formulate de catre ONU, cerand urmarirea globala a progreselor in sanatate, educatie si standarde generale de viata.

"Rapoartele asupra dezvoltarii umane au schimbat modul in care vedem lumea", a declarat Ban Ki-moon astazi. "Am invatat ca, desi cresterea economica este foarte importanta, ceea ce conteaza in cele din urma este folosirea veniturilor nationale pentru a acorda tuturor oamenilor o sansa la o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai productiva."

Primul Raport asupra dezvoltarii umane a introdus Indicele Dezvoltarii Umane (HDI) in regim de pionierat si a analizat decenii precedente de indicatori de dezvoltare, concluzionand ca "nu exista o legatura automata intre cresterea economica si progresul uman." Evaluarea riguroasa a Raportului din 2010 asupra tendintelor pe termen mai lung-analizand indicatorii HDI pentru majoritatea tarilor din anul 1970 pana in prezent-arata ca nu exista o corelatie consistenta intre performanta economica nationala si performanta in domeniile HDI nedeterminate de venituri, si anume sanatatea si educatia.

Helen Clark a spus, "[…] Raportul arata ca oamenii din ziua de astazi sunt mai sanatosi, mai instariti si mai bine educati decat inainte. Desi nu toate tendintele sunt pozitive, tarile pot face multe pentru a imbunatati vietile oamenilor, chiar si in conditii adverse. Acest lucru necesita spirit de conducere curajos la nivel local, precum si angajamentul continuu al comunitatii internationale.”

"Rezultatele noastre confirma, cu noi date si analize, doua afirmatii centrale ale Raportului asupra dezvoltarii umane de la bun inceput: dezvoltarea umana este diferita de cresterea economica, si realizari substantiale sunt posibile si fara crestere rapida" a spus Jeni Klugman, autorul principal. "Am castigat noi perspective asupra tarilor care au avut cele mai bune performante, si asupra diverselor tipuri de progres."

Tarile din "Topul celor mai dinamice" evidentiate in raportul din 2010-acele tari care au inregistrat cele mai substantiale imbunatatiri in decursul ultimilor 40 de ani in ceea ce priveste HDI-sunt conduse de Oman, care a investit castigurile din energie de-a lungul decadelor in educatie si in sistemul de sanatate publica.

Celelalte noua tari din "Top-ul celor mai dinamice" sunt China, Nepal, Indonezia, Arabia Saudita, Laos, Tunisia, Coreea de Sud, Algeria si Maroc. In mod remarcabil, China a fost singura tara care a intrat in "Top-ul celor mai dinamice" exclusiv datorita performantelor referitoare la venituri; principalii propulsori ai realizarilor in ceea ce priveste HDI au fost sanatatea si educatia. Urmatorii 10 lideri in imbunatatirea HDI in ultimii 40 de ani includ cateva tari cu venituri mici, dar cu un grad inalt de realizare a Indicelui Dezvoltarii Umane, care nu sunt "in mod tipic descrise ca fiind povesti de succes", se consemneaza in raport, printre acestea numarandu-se Etiopia (#11), Cambogia (#15) si Benin (#18)-toate acestea au inregistrat progrese semnificative in educatie si sanatate publica.

HDI 2010 plus noi indici pentru Inegalitate, Gen si Saracie

Tarile din Top-ul celor 10 in ceea ce priveste HDI pe 2010 sunt Norvegia, Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite, Irlanda, Lichtenstein, Olanda, Canada, Suedia si Germania. Mai apropiate de Romania, tarile care au intrat in categoria de dezvoltare umana de top sau in “grad foarte inalt de dezvoltare” sunt Ungaria (36) si Polonia (41). Romania (50) si Bulgaria (58) se afla in al doilea sfert HDI de “grad de dezvoltare umana”, impreuna cu Serbia (60) si Ucraina (69).

Raportul asupra dezvoltarii umane din 2010 continua traditia HDI de inovare a masuratorilor, prezentand indici care se adreseaza unor factori cruciali de dezvoltare si care nu se reflecta in mod direct in HDI:

Indicele pentru Dezvoltarea Umana ajustat pentru Inegalitate (Inequality-adjusted Human Development Index - IHDI)

In noua sa masuratoare asupra inegalitatii, luand in considerare disparitati referitoare la sanatate, educatie si venituri in 139 de tari, Europa de Est reiese, in medie, ca fiind regiunea cea mai echitabila din lumea dezvoltata. Cehia, Slovenia si Slovacia au cele mai mici pierderi– 6-7 procente din Indicele Dezvoltarii Umane ajustat pentru Inegalitate; cu toate acestea, Polonia, Romania, Bulgaria si Croatia inregistreaza pierderi de 10.8 , 12.1 , 11.3, respectiv, 15.3. In ceea ce priveste standardele de viata si veniturile pe grupuri nationale defavorizate, HDI pentru persoanele de etnie roma din Romania se situeaza mult sub media nationala. Veniturile romilor reprezinta o treime din media nationala, iar rata de mortalitate infantila a acestora este de trei ori mai ridicata.

Indicele referitor la Inegalitatea de Gen (The Gender Inequality Index-GII)

Indexul referitor la Inegalitatea de Gen– care surprinde discrepante be baza de gen in ceea ce priveste sanatatea reproductiva, imputernicirea femeilor si participarea la forta de munca in 138 de tari releva ca, in Europa de Est, procentajul de femei in parlament este relativ scazut in toata regiunea, desi femeile sunt aproape de paritate cu barbatii in ceea ce priveste atingerea unui anumit nivel de educatie si in ceea ce priveste ocuparea locurilor de munca. Pierderea globala cauzata de inegalitatea de gen in Europa de Est si Asia Centrala este de 19 procente; Asia de Sud, in mod contrastant, a inregistrat cea mai mare pierdere regionala, cu 35%. In Romania, participarea scazuta a femeilor in politica, doar 9,8%, este promotorul inegalitatii de gen.  

Indicele Saraciei Multidimensionale(The Multidimensional Poverty Index - MPI)

Acest Raport contine o masuratoare noua a saraciei multidimensionale care complementeaza evaluarea saraciei pe baza veniturilor luand in calcul factori multipli la nivel domestic, de la standarde de viata de baza pana la acces la educatie, apa curata si ingrijire medicala. Se estimeaza ca aproximativ 1,7 miliarde de oameni – chiar o treime a populatiei din cele 104 tari incluse in MPI-traiesc in saracie multidimensionala, mai mult decat cele 1,3 miliarde care traiesc din $1,25 pe zi sau din mai putin.

Indicele Saraciei Multidimensionale(MPI) – care identifica lipsuri serioase referitoare la sanatate, educatie si standarde de viata in 104 tari – arata ca saracia “multidimensionala” in Europa de Est si in Asia Centrala este relativ rara, afectand 3%  din populatie, comparativ cu 10% in America Latina si 65% in Africa subsahariana, de exemplu. Aceste cifre relativ scazute reflecta indicatori specifici MPI si nu implica absenta dificultatilor economice, altminteri severe, in Europa de Est si Asia Centrala.

Bunastarea civica si comunitara

Raportul claseaza Singapore (98) in varful listei ca fiind una dintre cele mai sigure, in timp ce Africa de Sud (20) se situeaza pe pozitia cea mai de jos. Printre tarile din Uniunea Europeana, Danemarca (83) este perceputa ca fiind cel mai sigur stat membru al UE in timp ce Lituania (29) alaturi de Latvia (44), Slovacia (47) si Romania (51) au cea mai scazuta perceptie privitoare la siguranta cetatenilor.

DESPRE ACEST RAPORT:

Inca de la inceputurile sale in 1990, Raportul asupra Dezvoltarii Umane ofera perspective noi asupra unora dintre cele mai urgente provocari cu care se confrunta omenirea. Raportul asupra dezvoltarii umane este o publicatie independenta anuala a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. Jeni Klugman este autorul principal al Raportului din 2010, care este tradus in mai bine de zece limbi si lansat in mai mult de 100 de tari anual. Raportul este publicat in limba engleza de catre Palgrave Macmillan. Textele complete ale Raportului din 2010 si ale tuturor Rapoartelor anterioare incepand cu 1990 pot fi descarcate gratuit in limbile principale ale ONU de la site-ul web al Raportului:http://hdr.undp.org Pentru a incuraja inovarea continua pentru a 20-a aniversare a Raportului, Oficiul pentru Raportul asupra dezvoltarii umane a relansat site-ul web (http://hdr.undp.org) cu noi resurse extinse, profiluri statistice de tari revizuite pentru toate statele membre ONU si instrumente interactive, inclusiv optiunea "construiti-va propriul index " pentru vizitatori.

DESPRE PNUD:

PNUD (UNDP) este reteaua de dezvoltare globala a ONU, ce are ca obiectiv schimbarea si facilitarea tuturor tarilor a accesului la cunostinte, experienta si resurse pentru a ajuta oamenii sa construiasca o viata mai buna. Suntem prezenti pe teren in 166 de tari, care lucreaza colaborativ la propriile solutii pentru provocarile legate de dezvoltarea nationala si globala. Va rugam vizitati www.undp.ro

 

Stand Against Poverty
United Nations | Copyright and Terms of Use | Fraud Hotline | Information Disclosure Policy | Contact | United Nations Development Programe | 2013